Sistem de comunicații auto prin lumină vizibilă adaptiv la diferite condiții de mediu – AutoVLC

href="file:///C:/Users/Marius/Desktop/public_html/public_html/diseminare.htm">Diseminare

Program PN III:  Programul 2 - Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare

Tip proiect: Proiect experimental demonstrativ

Nr. contract: 36PED/2017
Durata contractului:  03.01.2017 – 02.07.2018
Valoare totală a contractului: 596.440,00 lei 

Director de grant: Prof. univ. dr. Mihai DIMIAN

Adresa: Universitatea Stefan cel Mare din Suceava
Centrul integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control
Str. Universitatii, nr. 13, Suceava, 720229 Romania
E-mail: dimian@usm.ro 



Prezentare generală

  Semafoarele și autovehiculele de astăzi folosesc sursele de lumină pentru semnalizare și iluminare în scopul dirijării traficului și creșterii siguranței pasive a autovehiculelor. Cu toate acestea, sunt înregistrate anual peste 20 de milioane de victime ale accidentelor rutiere, accidente ce reprezintă totodată principala cauză de mortalitate în rândul tinerilor. Este deci nevoie de o abordare activă a siguranței în trafic prin acordarea de asistență conducătorilor auto pentru evitarea accidentelor iar soluțiile bazate pe tehnologii informaționale și de comunicații pot contribui la reducerea semnificativă a numărului de accidente (cu peste 80% conform unui raport al Ministerul Transporturilor din Statele Unite ale Americii). Un scenariu de utilizare a acestor tehnologii este ilustrat în Figura de mai jos.

  


    Proiectul ”Sistem de comunicații auto prin lumină vizibilă adaptiv la diferite condiții de mediu” (AutoVLC) implementat de o echipă a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, sub coordonarea prof.univ.dr. Mihai DIMIAN, răspunde acestei provocări majore a societății actuale contribuind la dezvoltarea unui sistem auto-adaptiv ce folosește semafoare și mașini cu surse de lumină bazate pe LED-uri, nu doar pentru iluminare și semnalizare ci și pentru comunicarea informațiilor necesare creșterii siguranței rutiere și eficiențizării traficului. Oportunitatea de dezvoltare a acestei tehnologii este reprezentată de faptul că sursele de iluminat cu LED tind să înlocuiască sursele clasice de iluminat datorită eficienței energetice superioare și a duratei mai mare de viață. Spre deosebire de sursele actuale de iluminat, LED-urile permit timpi de comutație foarte scurți și un număr mare de comutări, putând fi astfel folosite și pentru transmiterea wireless de informații.
Semaforul inteligent dezvoltat în condiții de laborator de către membrii echipei de cercetare este capabil să transmită informații automobilelor ce se apropie de intersecție folosind lumina vizibilă a semaforului ca undă purtătoare a datelor. Unul dintre principalele elementele de noutate ale acestui proiect este reprezentat de capacitatea sistemului de a evalua condițiile de mediu și de a se auto-adapta, în vederea maximizării performațelor, la diverse condiții de mediu și factori perturbatori. Pe lângă aceste caracteristici, un alt aspect important este acela că sistemul poate avea o autonomie energetică semnificativă. Componenta de emisie a sistemului dezvoltat este prezentată în Figura de mai jos. Cererea de brevet pentru acest dispozitiv a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci fiind publicată în Buletinul Oficial de Prorietate Intelectuală din iunie 2018. Valoarea internațională a rezultatelor este confirmată și de publicarea de articole în reviste aflate pe locul 1 și pe locul 2 în lume în domeniul Telecomunicații, conform ISI Journal Citation Report 2017.