|
|
|
|
Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii 2010 - PS Grundtvig: Vizite şi schimburi pentru personalul implicat în educaţia adulţilor Grundtvig
Obiectivul acestei acţiuni este de a contribui la ameliorarea calităţii educaţiei adulţilor, în cel mai larg sens - formal, non-formal sau informal – permiţând personalului actual sau viitor care lucrează în acest domeniu, sau persoanelor care se ocupă cu formarea continuă a personalului respectiv, să efectueze o vizită de lucru într-o ţară participantă la Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii (LLP), diferită de cea în care trăiesc sau muncesc. Astfel, participanţii au posibilitatea să dobândească o mai bună înţelegere a educaţiei adulţilor în Europa şi, în funcţie de scopul vizitei, să-şi îmbunătăţească aptitudinile practice de predare /tutorat/consiliere/management şi/sau să sprijine activitatea organizaţiei gazdă, oferindu-şi cunoştinţele în domeniul predării, managementului sau în alte activităţi conexe.
In anul 2010 nu exista prioritati nationale pentru aceasta actiune.
Durata vizitei diferă în funcţie de scopul acesteia, dar nu poate depăşi 12 săptămâni.
Vizitele se pot efectua individual sau, atunci când este cazul, în grupuri mici (în cazul din urmă fiind necesară depunerea câte unei candidaturi separate pentru fiecare participant). Vizitele se pot efectua la o singură destinaţie sau ca parte a unui schimb între mai multe organizaţii. Atunci când este cazul, un grant poate acoperi vizite la mai multe organizaţii.
Activităţile din cadrul vizitei pentru care se acordă un grant trebuie să aibă legătură cu activitatea profesională a candidatului privind orice aspect al educaţiei adulţilor.
Aici pot fi incluse, de exemplu, următoarele:
• efectuarea unei misiuni de predare la o organizaţie pentru educaţia adulţilor;
• studierea aspectelor legate de educaţia/învăţarea adulţilor în ţara gazdă, cum ar fi: conţinutul şi organizarea educaţiei adulţilor (conţinutul cursurilor şi metodologia de predare), metodele adoptate pentru creşterea oportunităţilor de acces la educaţia adulţilor, managementul educaţiei adulţilor (guvernare la nivel local şi regional, administrarea şi conducerea organizaţiilor, finanţare, asigurarea calităţii etc.), servicii de sprijin cum ar fi consilierea şi orientarea, dezvoltarea de scheme de învăţare pentru adulţi la nivelul comunităţii locale etc.;
• studierea şi/sau oferirea de expertiză legată de aspectele referitoare la sistemul/strategia în materie de educaţia adulţilor, inclusiv toate tipurile de probleme de ordin strategic, modele de finanţare, elaborarea indicatorilor şi analizelor comparate etc.;
• efectuarea unor tipuri de formare mai puţin formale pentru personalul din domeniul educaţiei adulţilor, cum ar fi o perioadă de observare la locul de muncă într-o organizaţie pentru educaţia adulţilor sau într-o organizaţie publică sau neguvernamentală implicată în educaţia adulţilor (sunt disponibile granturi pentru cursuri de formare continuă formală în cadrul acţiunii “Formarea continuă a personalului implicat în educaţia adulţilor Grundtvig” – vezi pagina relevantă din acest ghid);
• participarea la o conferinţă sau la un seminar, dacă se dovedeşte că această participare aduce o valoare adăugată considerabilă pentru candidat şi, astfel, pentru organizaţia din care acesta provine, inclusiv conferinţe europene pe teme legate de parteneriatele de învăţare Grundtvig sau un eveniment tematic Grundtvig, organizat de către Comisia Europeană.
Vizitele de acest tip pot avea ca efect secundar benefic generarea unei viitoare cooperări între organizaţia de origine a participantului şi cele vizitate în străinătate. Candidaturile pentru vizitele al căror scop principal este acesta vor fi încadrate la “Vizite pregătitoare”.
Cine poate beneficia
Profesorii sau viitori profesori şi alte categorii de personal angajat în domeniul educaţiei adulţilor, aşa cum sunt acestea descrise în “Regulile specifice de eligibilitate” de mai jos.
Cine poate candida
Persoanele care aparţin uneia dintre categoriile precizate în "Regulile specifice de eligibilitate" demai jos. Candidatura se depune în mod normal prin intermediul instituţiei de origine a candidatului, care trebuie să aibă personalitate juridică dar, dacă nu există o astfel de instituţie de origine candidatura poate fi depusă direct la Agenţia Naţională respectivă.
Durata minimă: 1 zi (pentru anumite activităţi)
Durata maximă: 12 săptămâni
Reguli specifice de eligibilitate:
1) Candidaţii individuali trebuie să fie:
- rezidenţi ai unei ţări participante la Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii;
- rezidenţi din alte ţări care sunt înscrişi la cursuri regulate din şcoli, instituţii de învăţământ superior sau de formare profesională, sau în organizaţii de educaţia adulţilor dintr-o ţară participantă la program, sau angajaţi într-o ţară participantă, potrivit condiţiilor stabilite de către fiecare ţară participantă şi luând în consideraţie natura programului (a se consulta website-ul Agenţiei naţionale)
2) Candidaţii individuali trebuie să fie într-una din următoarele situaţii:
- Persoane aflate într-un anumit stadiu al carierei profesionale, care lucrează deja cu program întreg sau cu jumătate de normă într-un sector din domeniul educaţiei adulţilor (formal, nonformal sau informal), inclusiv personal voluntar sau angajat formal.
Mai precis, sunt incluşi
o Profesori/formatori din domeniul educaţiei adulţilor în cel mai larg sens (formal, non-formal şi informal)
o Directori şi personal de conducere/administrativ din organizaţiile implicate direct sau indirect în asigurarea educaţiei adulţilor
o Personal implicat în educaţia interculturală a adulţilor sau care lucrează cu grupuri de migranţi, nomazi, personal sezonier şi comunităţi etnice
o Personal care lucrează cu adulţi care au nevoi speciale de învăţare
o Personal de genul mediatorilor şi educatorilor de stradă care lucrează cu adulţi aflaţi în situaţii de risc
o Consilieri în domeniul orientării profesionale
o Personal care lucrează în cadrul administraţiei locale şi regionale şi răspund de educaţia adulţilor, inclusiv personal din inspectorate
- Persoane implicate în formarea continuă a personalului din domeniul educaţiei adulţilor
- Persoane care pot demonstra intenţia clară de a lucra în domeniul educaţiei adulţilor, dar care în prezent se află într-o altă situaţie vis-à-vis de piaţa forţei de muncă (lucrează în alt domeniu, pensionari, au întrerupt viaţa profesională din cauza unor responsabilităţi familiale, şomeri etc.), chiar dacă au lucrat sau nu în domeniul educaţiei adulţilor înainte.
- Persoane care au obţinut o calificare care le permite să lucreze în domeniul educaţiei adulţilor şi care au început să lucreaze în domeniul educaţiei adulţilor
- Studenţi care au absolvit cel puţin doi ani de studii şi au o diplomă sau o calificare echivalentă în domeniul educaţiei adulţilor/andragogie sau care sunt înscrişi la studii de masterat în acest domeniu
- Alte categorii de personal educaţional, la latitudinea autorităţilor naţionale.
În cazul persoanelor care revin în domeniul educaţiei adulţilor sau intră în domeniul educaţiei adulţilor dintr-o altă situaţie de pe piaţa muncii, AN poate acorda prioritate candidaţilor care dovedesc că (re)începerea activităţii în domeniul educaţiei adulţilor este iminentă.
3) Organizaţia(organizaţiile) sau evenimentul(evenimentele) ce urmează să fie vizitate trebuie să fie situate într-o ţară/ţări participante la LLP diferită(e) de cea (cele) în care candidatul îşi are rezidenţa sau lucrează. Candidaturile trebuie să cuprindă confirmarea organizaţiei(organizaţiilor) ce urmează să fie vizitate că este/sunt de acord să primească vizitatorul.
4) Ţara care trimite şi/sau ţara gazdă trebuie să fie stat membru al UE, cu excepţia cazului încare scopul vizitei este participarea la o conferinţă sau la un seminar cu participanţi din mai multe ţări europene.
5) Vă rugăm să verificaţi la Agenţia Naţională dacă există cerinţe naţionale suplimentare.
BUGET
Bugetul alocat actiunii este estimat la 5% din bugetul total Gruntvig.
Bugetul total: 1 438 000 Euro
Bugetul va fi distribuit intre runde, astfel:
- 15 ianuarie 2010 – pentru activitati care incep cel mai devreme la 1 mai 2010 –aproximativ 30%
- 30 aprilie 2010 – pentru activitati care incep cel mai devreme la 1 septembrie 2010 –aproximativ 30%
- 15 septembrie 2010 – pentru activitati care incep cel mai devreme la 1 ianuarie 2011 – aproximativ 30%
- cu cel putin 8 saptamani inainte de organizarea activitatii – termen valabil pentru conferinte/ seminarii cu valoare europeana adaugata semnificativa –aproximativ 10%
In cazul in care candidaturile sosite la un termen nu vor asigura absorbtia bugetului disponibil, diferenta rezultata va fi adaugata la bugetul 2010 pentru urmatorul termen.
DEPUNEREA CANDIDATURII
1. Formularul de candidatura, in limba engleza (click aici)
Formularul va fi tehnoredactat in limba de lucru in care se va desfasura stagiul, la toate rubricile acestuia, dupa care va fi printat in 2 exemplare, care vor fi semnate si stampilate. Daca limba de lucru este alta decat engleza sau franceza, toate informatiile vor fi tehnoredactate in limba romana, utilizandu-se formularul in engleza.
Un exemplar va fi trimis catre Agentie, al doilea exemplar (identic cu cel trimis, semnat si stampilat) va fi pastrat obligatoriu de catre candidat, pe suport hartie.
2. Formularul in format electronic
Formularul trebuie trimis pe adresa , in format .rtf sau .doc, anexat la un mesaj care va avea obligatoriu ca titlu: GRU-10-VISA- Numele si prenumele candidatului. Formularele electronice nu trebuie sa contina semnaturi sau stampile scanate.
3. Curriculum vitae
Se va trimite Curriculum vitae al persoanei care depune candidatura (in limba romana) FARA ANEXE; se va folosi obligatoriu modelul EUROPASS de Curriculum vitae (http://www.europass-ro.ro) - 1 exemplar, pe suport hartie
4. Invitatia din partea organizatorului si agenda/ programul cu activitatile organizate
Invitatia si agenda trebuie sa contina informatii din care sa rezulte clar inscrierea la stagiu/ vizita/ job shadowing/ conferinta, programul acestora, cat si faptul ca este vorba despre Grundtvig - educatia adultilor – 1 exemplar, pe suport hartie. In cazul participarii la conferinte sau seminarii internationale invitatia va trebui sa contina valoarea taxei de participare.
TERMENE LIMITA DE DEPUNERE A CANDIDATURILOR:
Candidaturile pot fi trimise la unul dintre urmatoarele termene limita, care reprezinta data postei:
- 15 ianuarie 2010 – pentru activitati care incep cel mai devreme la 1 mai 2010
- 30 aprilie 2010 – pentru activitati care incep cel mai devreme la 1 septembrie 2010
- 15 septembrie 2010 – pentru activitati care incep cel mai devreme la 1 ianuarie 2011
- cu cel putin 8 saptamani inainte de organizarea activitatii – termen valabil pentru evenimente de tip conferinte/ seminarii cu valoare europeana adaugata semnificativa
Pentru termenele fixe, candidatii vor trimite dosarul de candidatura la termenul limita corespunzator perioadei in care se vor desfasura activitatile. In situatia in care candidatul va trimite candidatura la un termen limita anterior termenului limita corespunzator activitatilor, candidatura va fi evaluata doar la termenul la care se incadreaza perioada acestora.
Exemplu: o candidatura trimisa la 15 ianuarie 2010, pentru un stagiu organizat dupa 1 septembrie 2009, va primi numar de referinta si va fi evaluata la termenul de 30 aprilie 2010.
Ultima data la care pot sa inceapa activitatile este 30 aprilie 2011. Durata activitatilor este cuprinsa intre 1 zi si 12 saptamani.
IMPORTANT!
• Candidatura va pusa intr-o folie de plastic si va fi inchisa intr-un SINGUR plic format A4; NU SUNT NECESARE dosare!
• Pe plic se va scrie obligatoriu, pe langa adresa destinatarului si a expeditorului, Pentru Grundtvig – Actiunea VISA;
• Pentru oricare dintre rundele de selectie, candidatura se va trimite NUMAI cu posta, pe adresa Agentiei: ANPCDEFP, Calea Serban Voda nr. 133, et. 3, sector 4, cod postal 040205, Bucuresti
• Va recomandam sa trimiteti candidatura cu confirmare de primire si sa pastrati recipisa de la Posta
• Nu poate fi solicitata finantarea pentru cursuri structurate din baza de date Comenius/ Grundtvig sau din afara acesteia; se poate solicita finantare NUMAI pentru stagii de predare, stagii de documentare, job-shadowing si participari la seminarii sau conferinte. Daca seminariile sau conferintele si stagiile de tip job-shadowing apar in baza de date Comenius/ Grundtvig, din invitatia sau pre-inscrierea primita de candidat si din descrierea evenimentului trebuie sa rezulte clar ca nu este vorba de un curs structurat.
Confirmarea primirii candidaturii
In termen de cel mult 30 de zile de la termenul limita lista candidaturilor sosite va fi publicata pe site-ul ANPCDEFP.
Informatii suplimentare despre program: http://www.anpcdefp.ro/programe/llp/grundtvig/index.html
Documente descărcabile
Ghidul candidatului, Ghidul candidatuluipart2b_ro.pdf (1 593.1 KByte)
Ghidul candidatului, Ghidul Candidatuluipart2_ro.pdf (323.92 KByte)
Ghidul candidatului, Ghidul candidatuluipart1_ro.pdf (696.89 KByte)
|
|
|
|
|