Pagina principala >Dictionar de termeni
 
 

ARPANetAdvance Research Projects Agency Network, reţeaua dezvoltată iniţial din care a evoluat ulterior internetul

blog – jurnal care este disponibil on-line, pe internet

bps
bits per second – unitate de măsură a vitezei de transfer a informaţiei

browser
– aplicaţie software concepută pentru a accesa diverse resurse ale internetului

DNS
Domain Name Service - procesul care transformă numele de domenii internet în adrese IP

domeniu
– nume unic ce identifică un site internet format din 2 părţi separate de un punct (exemplu: usv.ro). Un domeniu poate exista fără sa indice spre un site.

download
– transferul datelor de la un calculator de pe internet pe propriul calculator (descărcarea datelor de pe internet)

e-mail
electronic mail (poşta electronică) – mesaj  trimis prin intermediul internetului de la o adresă de e-mail spre alte adrese

firewall – componentă hardware şi/sau software care separă o reţea în mai multe subreţele din motive de securitate

FTPFile Transfer Protocol  (protocol de transfer a fişierelor) – protocol folosit pentru transferul de date între două calculatoare

GIFGraphic Interchange Format – format de imagine ce oferă o bună rată de compresie pentru imaginile ce conţin zone largi de aceeaşi culoare şi suportă transparenţa.

HTMLHyperText Markup Language – limbaj de marcare a textului folosit pentru generarea paginilor web.

HTTPHyperText Transfer Protocol – cel mai important şi mai utilizat protocol în internet. Este nevoie de un client HTTP (un browser) şi de un program server (cum ar fi Apache) la celălalt capăt al transferului.

hyperlink – în general orice text sau alt tip de obiect care conţine o legătură spre o altă resursă

Internet – vasta reţea de calculatoare interconectate prin protocolul TCP/IP, care a evoluat din reţeaua ARPANet.

Intranet – reţea privată de calculatoare folosită de o companie sau organizaţie

IPInternet Protocol Number  - număr unic constând din patru părţi distincte separate prin puncte (165.112.245.2) folosit pentru identificarea unică a calculatoarelor pe internet.

ISP Internet Service Provider – firmă care oferă servicii de acces la internet a clienţilor săi prin metode variate

ITInformation Technology – termen general ce se referă la câmpul tehnologiei informaţiilor

JPEGJoint Photographic Experts Group  - format de imagine foarte folosit pe internet datorită calităţii bune a imaginii comprimate, utilizat mai ales pentru comprimarea imaginilor fotografice

LANLocal Area Network  - reţea de calculatoare limitată la o arie relativ restrânsă

link – legătură spre o altă resursă (a se vedea hyperlink)

Mosaic – primul browser web grafic, apărut în anul 1993

motor de căutare – sistem on-line de căutare a informaţiilor pe internet (Google, Yahoo, Altavista, Infoseek, Lycos, Magellan, A9, MSN)

Nexus – primul browser web ce funcţiona doar în modul text

pagină web – document proiectat în vederea vizualizării sale cu ajutorul unui browser de internet. O colecţie de mai multe pagini web pot forma un site.

PDFPortable Document Format -  format de fişier dezvoltat de corporaţia Adobe, folosit pentru a vizualiza şi imprima un document cu toate formatările sale, ce va fi afişat în acelaşi mod pe orice sistem de operare.

PHPPHP: Hypertext Preprocessor  - limbaj de programare ce poate fi folosit împreună cu HTML pentru a crea aplicaţii soft on-line

PNGPortable Network Graphics -  format de imagine ce comprimă fără pierderea calităţii

SEOSearch Engine Optimization – practică folosită în designul paginilor web ce urmăreşte creşterea rangului de pagină pentru ca respectiva pagină să fie listată pe o poziţie superioară de către un motor de căutare.

server – computer sau aplicaţie software ce urmăreşte furnizarea unor servicii specifice clienţilor software ce rulează pe alte computere.

site – colecţie de pagini web care se referă la acelaşi obiect, fenomen, organizaţie, găzduite pe acelaşi server şi accesibile prin utilizarea unei adrese comune.

SPAM – mesaje primite prin poşta electronică ce promovează diverse servicii sau produse despre care nu au fost cerute detalii în mod explicit expeditorului de către destinatar

TCP/IPTransmission Control Protocol/Internet Protocol  - suită de protocoale care definesc şi fac posibilă utilizarea Internetului.

upload – transferul datelor de pe un calculator operat de către utilizator pe un alt calculator/server conectat la internet

URLUniform Resource Locator – adresa globală a documentelor sau a altor resurse care se regăsesc pe internet. URL-ul este format din identificatorul de protocol (http, ftp) şi din numele resursei (adresa IP sau numele domeniului) – exemplu: http://www.silvic.usv.ro/

VOIPVoice Over IP -  specificaţii şi tehnologii concepute pentru a facilita convorbirile telefonice prin intermediul reţelelor de calculatoare.

WAN – Wide Area Network – reţea de calculatoare cu o mare extindere în spaţiu

Web  – acronimul pentru World Wide Web (www) ce desemnează reţeaua Internet